10 gode råd til at dyrke mindfulness derhjemme
Har du besluttet dig for at forsøge dig med mindfulness? Så har jeg 10 gode råd til, hvordan du kommer godt fra start. Det behøver nemlig ikke være svært at være mere til stede i nuet. Og ved at følge mine råd, vil du hurtigt kunne mærke en forskel.
1. Gør det mindst én gang om dagen
Uanset hvad du laver, kræver det øvelse og rutine at mærke en forskel – og det gælder også mindfulness. Det nytter derfor ikke, at du blot finder tid til det 1-2 gange om måneden eller ugen. Du skal i stedet stræbe efter at gøre det mindst én gang dagligt. På den måde vil du hurtigt få opbygget en rutine, blive bedre og opleve en effekt.
Det betyder dog ikke, at du ødelægger hele din udvikling ved at misse en dag eller to. Men prøv så vidt muligt at komme hurtigt i gang igen. Sæt evt. en alarm i din telefon, så du husker det. Eller gør det til en vane at gøre det, inden du går i seng, eller lige når du står op.
2. Sæt 10-15 minutter af per gang
Det behøver ikke tage lang tid at skabe et pusterum i hverdagen. Med blot 10-15 minutter når du allerede langt. Og selv 5 minutter er bedre end ingenting.
Af den grund er størstedelen af mine guidede meditationer til voksne også mellem 5 og 20 minutter. Vælg den længde og det fokusområde, som passer til dig og din situation. Og eksperimentér gerne med forskellige længder for at finde den, der gør den største forskel i lige præcis din hverdag.
3. Sørg for at have rolige omgivelser
For at finde ro i kroppen er det vigtigt, at der også er ro omkring dig. Det nytter altså ikke at sætte en guidet meditation til at spille, hvis ungerne leger og skriger omkring dig. Find derfor et stille sted at gøre det. Det kan f.eks. være på hjemmekontoret, på toilettet, eller efter at børnene er lagt i seng.
Det vigtigste er, at du føler dig tryg og tilpas, samt at der ikke er for megen larm omkring dig.
4. Vær tålmodig, og tag det én dag ad gangen
Rom blev ikke bygget på én dag. Og du bliver heller ikke verdensmester til mindfulness i løbet af en uge. Det kræver tværtimod øvelse at mærke en forskel. Og selv efter flere år kan der stadig komme dage, hvor det er sværere end andre.
Du skal derfor ikke blive afskrækket, hvis det er svært i starten. Eller hvis du ikke oplever en stor effekt med det samme. Tag det i stedet én dag ad gangen, og fokusér på, hvordan du har det i nuet.
5. Vælg de guidede sessioner, der tiltaler dig
Det er som sagt ikke alle mine lydfiler, som vil fungere for dig. Vi er jo alle sammen forskellige. Vi har forskellige behov, og vi står i forskellige situationer.
Prøv dig frem for at finde det, som virker for dig. Og eksperimentér både med fokusområde, emner og længde.
6. Dyrk også mindfulness uden en lydguide
I starten er det en stor hjælp at blive guidet igennem en session. Det giver dig noget at fokusere på, og det hjælper dig med at få en fornemmelse for, hvad der virker. Men efter nogle uger kan du lige så småt begynde at gøre det uden en guide.
At gøre det på egen hånd kan også gøre det lettere at finde tid til i hverdagen. Så kan du nemlig også begynde at gøre det i bilen, under bruseren, eller når det ellers passer.
7. Kombinér mindfulness og musik
Musik kan fungere terapeutisk. Det er derfor også et godt redskab ift. mindfulness. Og det gælder særligt guidede meditationer for børn. Nogle børn og voksne har nemlig lettere ved at reflektere og kigge indad, mens de synger eller lytter til musik. Det er også derfor, at jeg har udviklet en række børnesange specielt til dette formål.
8. Vær kærlig over for dig selv
Du skal ikke være for hård for dig selv. Det gælder alle situationer – også når du dyrker mindfulness! Bliv derfor ikke vred på dig selv, hvis tankerne myldrer. Og bliv ikke frustreret, hvis du ikke kan fokusere eller koncentrere dig om den guidede meditation.
Acceptér i stedet, at i dag er en svær dag, og gør dit bedste.
9. Prøv også at gøre det sammen med andre
Du behøver ikke kun dyrke mindfulness alene. Du kan også gøre det sammen med andre.
Gør det f.eks. sammen med dine børn for at vise dem, hvordan det fungerer. Eller gør det sammen med din partner for at finde ro i hinandens selskab.
10. Kombinér det med en gåtur eller strækøvelser
Fysisk aktivitet kan give mere energi og velvære i hverdagen, og det er derfor oplagt at kombinere med mindfulness. Lyt f.eks. til en af mine guidede meditationer, mens du går en tur i skoven. Eller sæt den på højtalersystemet, mens du laver strækøvelser inden sengetid.
Prøv det af i forskellige situationer for at se, hvad der fungerer bedst for dig.